Keuzestress in de bioscoop?

Eén van de favoriete en vaste prik-uitjes in de vakantie. Zo ook deze herfstvakantie. Vooraf de trailers bekijken en samen onderhandelen welke film het gaat worden. Ik hoop stiekem dat het geen Pokémon of iets dergelijks wordt. Een goede animatie of typische jeugdfilm à la Mees Kees kan ik nog wel waarderen.

Zeg je bios in huize Plien’s, dan denken onze kids ook meteen aan popcorn. Gek hè? ?

Nee, dat is natuurlijk niet gek. Toen ze 4 waren en we naar een ochtendfilm gingen, kon ik ze nog wel paaien met een meegebracht appeltje. We kochten dan natuurlijk wel een drankje, maar zo’n halve liter fles werd wel gedeeld.

Tegenwoordig zijn ze wat ouder (8 en bijna 10), maar ze weten dat ze geen hele eigen emmer popcorn krijgen. Zelfs die kleine maat, is echt heel veel. Daar gaat dan ook nog een halve liter frisdrank achteraan of een flesje appelsap. Alle verpakkingen in de bioscoop zijn te GROOT.

Wat zit er in popcorn en flesje appelsap?

Wat denk je hoeveel suikerklontjes er in een kleine beker popcorn en een flesje appelsap zit? Nou doe eens een gok….

Dat zijn bijna TWINTIG suikerklontjes! *. Als je meer gevoel hebt bij calorieën: 513 kcal.

Een kind van onder de tien heeft per dag 300 kcal aan zogenaamde vrije ruimte. Dat is de ruimte voor tussendoortjes buiten de maaltijden om. Voor jonge kinderen is dat nog iets minder.

Die kinderlijfjes kunnen al die suiker helemaal niet goed verwerken. Vanuit de Gezondheidsraad is het advies om kinderen tussen de 4 en 9 jaar maximaal 8 á 9 suikerklontjes per dag te geven.

Ik hoor je denken: ja daag. Ik laat mijn kinderen in de bioscoop echt niet op een wortel knagen!! Nee dat hoeft ook helemaal niet. Het enige wat ik probeer, is om je bewust te maken van wat je in die kinderlijfjes stopt. Bijkomend voordeel: minder stuiteren, want je kunt je voorstellen wat die 20-25 of meer suikerklontjes doen…Een grote beker popcorn een flesje fris is zelfs 36 klontjes… Leg die maar eens op een rijtje naast elkaar.

Hoe dan wel?

Wat ik altijd doe. Klinkt misschien gek, maar ik zeg het toch. We bestellen 1 kleine beker zoete popcorn. Ik neem van thuis 2 plastic bekers mee en die vullen we steeds. Echt, terwijl ze film kijken hebben ze niet in de gaten hoeveel ze eten en dus ook niet als het maar 2 of 3 kleine bekertjes zijn… Het is echt maar net wat je ze aanwent, daar geloof ik heilig in.

Qua drinken probeer ik een 500 ml fles te laten delen, maar dat lukt, heel eerlijk, in de praktijk niet vaak. Dan ga ik daarin mee (pick your battles..), máár gaat niet het hele flesje leeg. De rest is voor thuis.

Zielig? Welnee, de kinderen vinden de bioscoop geweldig. In het donker, genieten van een film met wat lekkers. De trip erheen (wij gingen laatst met de bus), de voorpret. Kortom: het is echt maar net waar je de nadruk op legt!

Vragen over gezonder kiezen?

Heb je vragen? Mail me gerust, ik help je graag! ingrid@pliensfoodclub.nl

*Beker popcorn van 100 gram: 425 kcal, 13 suikerklontjes

Flesje appelsap 200 ml: 88 kcal, 5 suikerklontjes

Ga je voor een flesje ijsthee van 500 ml? 10 suikerklontjes

 

bioscoop_popcorn_bewustkiezen