Pakjes en Zakjes, zijn die wel echt zo snel?

Lekker makkelijk een pak Wereldgerechten, een zak roerbakmix erbij, wat vlees en veel mensen hebben het idee dat ze een best gezonde maaltijd op tafel zetten. Verse groente, vers vlees. Goed toch?

De fabrikant doet er ook nog eens alles aan om je te laten denken dat je goed bezig bent. Ze zijn ook heel vaak in de aanbieding als je er een paar tegelijk koopt.

✔️‘zonder kunstmatige kleurstoffen’

✔️‘ zonder kunstmatige smaakversterkers’

✔️‘wil de lekkerste groenten, kruiden en specerijen

gebruiken, daarom streven we ernaar om alle

ingrediënten duurzaam te telen en dat verschil proef je!

Eh… die stukjes gedroogde groente? Daar zitten echt geen voedingsstoffen meer in.

Ik laat je een voorbeeld zien van de Knorr Burrito’s. Er zijn natuurlijk tientallen soorten en smaken maar ze zijn allemaal rijk aan zout, toegevoegde suikers, zetmeel en vulmiddelen.

Goedkope ingrediënten, veel winst voor fabrikant

Jarenlang heb ik in de levensmiddelenindustrie gewerkt. Ik weet dat fabrikanten een zo smaakvol mogelijk product willen maken tegen een zo laag mogelijke kostprijs. Zout, suikers en zetmeel zijn nu eenmaal veel goedkoper dan specerijen.

Doordat ingrediënten vaak anders genoemd worden, wordt het nog ingewikkelder. Veel namen van producten die je zelf niet in je keukenkastje hebt staan. Hieronder heb ik het zout, suikersoorten en toevoegingen gemarkeerd. Allemaal dingen die je niet zou toevoegen als je het zelf zou maken.

Kruidenmix: paprikapoeder 21%, ui 16%, suiker, knoflook 8,9%, aroma, aardappelzetmeel, zout, komijn, magere cacaopoeder, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, peper, maltodextrine, citroensappoeder, gistextract, mineraalzout (kalium), koriander, cayennepeper, peterselie, bladselderij, selderijzaad.

Sausmix: maltodextrine, knoflook 13%, zout, cayennepeper, suiker, dille, citroensappoeder, peterselie, lavas, lavaswortel, aroma, rode bietenextract.

(Knorr Wereldgerecht burrito’s)

 

Zout, zout en nog eens zout

Op de verpakking staat dat het voor 4 tot 5 personen is. In de praktijk eten de meeste gezinnen dit met zijn vieren op. Dat betekent per persoon…..3,4 gram zout.

Per persoon is het advies om dagelijks niet meer dan 6 gram zout te eten. Dat is voor heel veel mensen al niet haalbaar. Zo’n maaltijd met dit soort zakjes zorgt in 1 keer voor heel veel zout.

Het lastige met zout is, dat het lekker is. Ook zul je niet meteen gezondheidsklachten krijgen als je veel zout eet. Het is helaas echt heel slecht voor je nieren, je bloeddruk en je hart. Daar kun je veel gezondheidsproblemen van krijgen, ook je kinderen.

Je went aan zout eten. Je went aan die smaakstoffen.

Maar zoals je went aan zout eten, kun je ook echt wennen aan minder zout. In kleine stapjes lukt dat heel goed. Je hebt hier je hele verdere leven profijt van. Beginnen met minder kant-en klare producten, dan ben je al goed op weg.

Help. Wat moet ik dan?

Als je nu denkt, ja maar mijn gezin vindt die Burrito’s zo lekker. Hoe maak ik dat dan? Moet ik daar dan heel veel losse potjes voor halen?

Dat valt echt reuze mee! Je haalt het 1 keer. Desnoods meng je de kruiden alvast en heb je zo je eigengemaakte mexicaanse kruiden.

Je kunt ook kant en klare kruidenmixen kopen van bijvoorbeeld Jonnie Boer of Euroma. Hier is geen zout aan toegevoegd. Check voor alle zekerheid ook even de verpakking. Er zijn tientallen soorten van. Dit kost je echt geen extra tijd toch?

Euroma_mexicaans_pliens_foodclub

Recept van Plien’s

Helemaal zelf maken?

Check dan dit recept op www.pliensfoodclub.nl/mexicaans

Nog meer praktische tips?

Wil je meer van dit soort praktische tips om per product gezonder te kiezen? Bestel dan het ebook Plien’s Supermarkt Safari.

Pliens_nieuws

minder_vlees_leren_eten