Let’s groente snoepjes in de broodtrommel, wel of niet verantwoord? 

Een hele hype op Insta. De nieuwe snoepjes gemaakt van groente van de bekende Nicolette van Dam. Een leuk initiatief waar ik als voedingscoach natuurlijk ook nieuwsgierig naar was.

Vanmorgen kwam mijn jongste de badkamer in: “Mama, mogen we zo’n zakje in de broodtrommel? Dat staat op de verpakking…”

Nee, dát gaan we dus niet doen. We stoppen er ook geen zakje Haribo of ander snoep in.

Wat zijn het eigenlijk voor snoepjes?

Het zijn zachte gums gemaakt van groente en fruit. Die groente proef je natuurlijk niet, maar ze zitten er wel in. Ze worden niet gemaakt met gelatine, dus ook geschikt voor vegans.

Die groente erin zijn ze dan gezond?

Het is niet zo dat deze snoepjes een portie groente of fruit vervangen. Zeker niet. En op de website staat dit ook duidelijk. Het is echt een TUSSENDOORTJE.

Er worden geen kunstmatige zoetstoffen gebruikt en er zit ook geen gewone suiker in. De zoete smaak komt van dadels en fruitsapconcentraat.

Weet wel dat je lijf deze suiker op precies dezelfde manier verwerkt als gewone suiker!

Meer/ minder suiker dan gewoon snoep?

En hoe is dit in vergelijking tot rozijntjes of gedroogde abrikozen? Daar was ik wel benieuwd naar. Ik heb het voor je op een rijtje gezet. Veel vezels in de Let’s snoepjes zoals je ziet en iets minder suiker dan in gewoon snoep.

ProductKcal per 100gSuiker (g)Vezels (g)
Let’s snoepjes Peer25346,89,7
Katja Biggetjes*34659
Red Band Winegums34256
Jumbo winegums raceauto33955,2
Red Band minder suiker31536
Rozijnen302594
Gedroogde abrikozen27455,88,5

*Katja Biggetjes zijn ook zonder gelatine

Fun, spelen met snoep

Op een filmpje zag ik dat kinderen met die vormpjes kunnen puzzelen. Ik dacht dat gaan ze vast niet doen. Duh? Het grappige was dat de oudste meteen vormpjes ging leggen zodra ze het zakje openmaakte. (zie foto voor het bewijs)

Verder zitten er een kaartje bij met een voorbeeldpuzzeltje dat je in kunt kleuren. Als je meerdere doosjes hebt, kun je met die kaartjes kwartetten. Dan heb je er wel een boel nodig.

Portie

38 kcal per zakje. Dat is een hele bescheiden hoeveelheid voor een tussendoortje. Niks mis mee. Een richtlijn voor een tussendoortje voor een kind is 50-75 kcal. Dat betekent dus dat veel porties te groot zijn. Een pakje Sultana van 150 kcal is dus geen goede keuze.

Als je denkt, ach mijn kind is toch niet dik en gebruikt bergen energie, dan kun je dit blog eens lezen.

De smaken

Ik kocht 2 smaken: Aardbei-Biet en Peer-Wortel. Die laatste was duidelijk favoriet hiero.

Er is ook nog een smaak met banaan. Kwestie van proberen wat de favoriet van jouw kind is. Aardbei smaakt echt een stuk zoeter, maar die Biet daar proef je geen biet van hoor!

Prijs

Tenslotte de prijs. Een doosje met 6 zakjes kost 2,85 bij Jumbo. Is dat veel? Ik heb het voor je op een rijtje gezet. De prijzen (per kg) zijn van de website van Jumbo.

ProductPrijs per kg
Let’s snoepjes Peer31,67
Katja Biggetjes7,11
Red Band Winegums6,89
Jumbo winegums raceauto4,76
Red Band minder suiker9,00

Zou ik het zelf vaker kopen?

Als mijn kinderen er om vragen zou ik het nog wel eens kopen. Voor een dagje weg ofzo, maarrr de doosjes zijn hier nog niet leeg na 4 dagen. Er is dus geen zware run op in huize Plien’s. 😉

Kortom: ik vind het een prima snoepje voor af en toe. Het blijft gewoon snoep en zo moet je het ook zien. Al zit er dus wel wat minder suiker in en meer vezels. Het is handig verpakt voor als je een dagje weggaat. In de broodtrommel zullen ze hier alleen niet belanden.

En ik juich de initiatieven om kinderen gezonder te laten eten alleen maar toe! Een beetje snoep hoort daar wat mij betreft bij.

Kijkje achter de schermen bij Plien’s?

Niks missen? Op Insta Stories  geef ik dagelijks een kijkje achter de schermen in huize Plien’s. Tips, recepten, lifehacks… ik barst ervan!

plientje_ovenwant

Nieuwsbrief die je wél leest?

Een nieuwsbrief die je wél leest? Yep heb ik! 1 x per week, no spam, houd ik zelf ook niet van. Schrijf je hier in en mis géen tips en tricks om gewoon gezond helemaal in je systeem te krijgen en jullie nieuwe normaal te maken.

Pliens_nieuws

lets_snoepjes_pliens_review
lets_snoepjes_review_pliens_puzzelen