Mijn kijk op voeding….

Allereerst, ik houd van eten. Als ik ’s ochtends opsta ben ik al aan het denken wat ik ga ontbijten, of ik verheug me er de avond ervoor al op. Een avond niet zo lekker gegeten, ik baal ervan. Koken is voor mij zeker geen straf, maar moet ook niet te lang duren.

Zoveel mooie, lekkere gerechten en producten. Mijn to-cook- lijst is heel lang. Ik ben dol op variatie. Er zijn niet veel gerechten die heel vaak terugkomen. Heb geen gerechten die elke week of tweewekelijks op tafel komen. Nieuwe smaken. Nieuwe producten. Ik houd ervan!

Maar ik ben niet van het precisie koken of bakken. Laat mij geen ingewikkelde saus maken die op een bepaalde temperatuur moet. Geen baksel met allemaal tierlantijntjes. Daar heb ik dus echt geen geduld voor. Nee doe mij maar mooie producten, veel kleur, weinig vlees in mooie schalen op tafel. Samen delen. Zoals de Italianen.

Gekleurde bakjes, schaaltjes, ik moet me altijd inhouden anders puilen de kasten uit. Maar presentatie doet zoveel. Zomaar een paar pannen op tafel zetten. Typisch Nederlands. Maar ik vind het niks. Als je bord er mooi, kleurrijk uitziet, smaakt het toch ook veel beter dan dat het zo vanuit de pan op je bord wordt (excusez moi le mot) gekwakt?

Dit geldt voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen!

gekleurde_bakjes_schaaltjes_plienslunch

Een selectie… deze foto kan ik thuis beter niet laten zien. Maarrrr. Ik gebruik wel alles, niet allemaal door elkaar natuurlijk.

De kinderen hoeven hun bord niet leeg te eten, maar moeten bij ons alles wel proeven. Geen dwang, geen beloning met toetjes, daar geloof ik echt niet in. Eten moet gezellig en leuk zijn. En ja er zijn altijd wel een aantal dingen die je minder lekker vindt. Ook zeker in huize Plien’s. Het kan zijn dat je nu niet lekker vindt, maar dat je het wel op een andere manier lust. Of als je een paar jaar ouder bent. Ik blijf het in elk geval proberen.

Groente spelen bij mij altijd een centrale rol. We eten met zijn allen veel te weinig groente. Ik plan mijn eten dan ook meestal vanuit een of twee soorten groentes. Wat cherry tomaatjes uit de oven erbij, wat paprika, een GREEN-UP kan vrijwel altijd.

Ik laat me graag inspireren. Houd van de Jamie Oliver stijl. Een handje van dit. Een scheutje van dat. Niet dat precisiewerk. Inspiratie haal ik overal vandaan. Uit supermarktbladen, kookboeken, online. Op dat gebied sta ik eigenlijk altijd ‘aan’. Er zijn ook zo ontzettend veel lekkere keukens met zoveel smaken, geuren en typische producten.

Het nadeel is wel dat ik dan in een of andere toko of op vakantie een potje of flesje heb gekocht met een goedje waar ik dan nog steeds iets mee moet…. Heb zelfs weleens een challenge gedaan waarbij ik per sé eerst die voorraadkast met wazige potjes moest opmaken! Tja… je kunt maar een afwijking hebben ?

Recepten volg ik bijna nooit precies. Ik geef er vaak een draai aan, omdat het me dan net iets lekkerder lijkt. Of omdat het beter past bij wat ik nog in huis heb. Weggooien daar ben ik namelijk niet van. Dat vind ik zo zonde. Het uitgangspunt van een avondmaaltijd is dan ook vaak iets met wat we nog hebben liggen. Een NIX in the FRIDGE of een FLI-FLA-FLANSJE noemen we dat hier. Stiekem zit er toch altijd wel wat in om nog een lekker maaltje mee te maken!

Vlees en vis eten we, maar met mate. Liever een goed stukje (scharrel) vlees dan een grote lap van 150 gram per persoon. Een bakje biologisch rundergehakt van 250 gram is voor ons echt voldoende voor een avondmaaltijd van 4 personen. Ik ben me heel bewust van de impact van vlees en vis op het milieu. De enorme hoeveelheid energie (en water) die er nodig is voor het maken van een kilo vlees is werkelijk ongelooflijk. Bij vis let ik op het MSC of ASC keurmerk, zodat onze kinderen in de toekomst ook nog van een visje kunnen genieten.

We eten zeker 1 tot 2 keer per week iets vegetarisch en ook op brood eten we niet veel vlees. Ik voel me hier prima bij. Ik ben wel continu aan het kijken naar goede alternatieven. Kikkererwten daar zijn ze hier bijvoorbeeld niet dol op. Linzen en zwarte bonen daarentegen kan ik makkelijk ergens doorheen fietsen.

Gezonde voeding vind ik erg belangrijk. Ik lees graag over eten niet alleen ter inspiratie door smakelijke foto’s te bekijken, maar ook om me er verder in te verdiepen. Hypes bekijk ik langs de zijlijn. Natuurlijk eet ik wel eens quinoa en ahornsiroop, maar ik doe niet mee aan de anti-brood-, lowcarb- of anti-suiker lobby. Gewoon gezond verstand gebruiken, pure verse onbewerkte voeding zonder pakjes en zakjes, dan kom je al een heel eind. En ik gebruik ook vooral producten die je gewoon in de supermarkt kunt kopen. Hoe irritant als je je dorp uit moet of online iets moet kopen om een bepaald gerecht te maken!

Die blik op gezonde voeding breng ik thuis uiteraard ook over. Mijn kinderen weten dat als ze dorst hebben dat water het beste is. Ze drinken dat bij het eten. En natuurlijk mogen ze dan elke dag uit school een glaasje ranja met een snoepje. Chips als er wat bijzonders is, dus niet doordeweeks. Zo leer je je kind wat gezond is en waar ze hun lijf het beste mee kunnen VOEDEN in plaats van VULLEN. Zelf voel ik ook dat ik veel meer energie heb als ik gezond eet en actief ben. Veel meer dan dat ik op de bank zit met een warme chocolademelk en een reep chocolade. Al doe ik dat natuurlijk ook op zijn tijd. Het gaat om de balans. Ik geloof dat als 80%  van je voeding gezond is, er met 20% genoeg ruimte is voor andere, minder gezonde keuzes.

In de praktijk ligt de balans vaak iets anders omdat veel ouders niet in de gaten hebben wat hun kind stiekem binnenkrijgt. Koekje hier, drankje daar. Het lijkt soms wel alsof we onze kinderen alleen maar met snoep en koek kunnen belonen. Fruit en groente zijn geen straf. Soms voel ik me een beetje een zeurende moeder als ik bij de bakker zeg dat we het koekje overslaan. Als ze net al een lolly en een worstje hebben gehad in andere winkels vind ik het wel genoeg. Of als oma ze een koek geeft terwijl ze net een stukje taart op hebben. Toch probeer ik me daar niks van aan te trekken. Ik doe het op mijn manier. En jij op de jouwe.

En dan nog dit: het is vooral geen contest! Eet jouw kind dit niet? Oh de mijne eet zelfs mosselen en gamba’s… Dat soort dingen daar word ik niet zo blij van. Elk kind is anders. Iedereen is anders. Heeft een andere (culinaire) opvoeding gehad en heeft een andere houding ten aanzien van voedsel. Het mag allemaal. Ik hoop dat ik je kan inspireren en informeren als je hiervoor openstaat.

Kortom: ik houd van gezond, bewust maar lekker eten op een niet al te ingewikkelde manier. Dat is Plien’s!

 

Groet,

Ingrid

…… die ook gewoon gek is op salmiakbollen, pure chocolade, een goed glas wijn en paprikaribbelchips

Spreekt dit je aan? En wil je graag inspiratie en informatie krijgen over gezonde voeding op een makkelijke manier? Schrijf je dan in voor Plien’s Nieuws! Zie link.

 

ingrid_pliens-lunch