Minder vlees eten: echt iedereen kan het leren!

Een echte vleeseter ben ik nooit geweest. In een restaurant zul je mij nooit een biefstuk zien bestellen. Maar toch eet ik wel vlees hoor. Alleen niet zoveel en zeker niet elke dag.

Sinds we kinderen hebben, ben ik hier nog bewuster mee bezig. Maar ook manlief kan inmiddels een vegetarische maaltijd waarderen. Al houdt hij (hoe cliché) ook zeker van een goed stukje vlees op zijn tijd. Dan geldt gelukkig wel: liever een goed lekker stukje vlees, dan een groot stuk.

Ik merk dat ook bij mijn ouders. Vroeger aten we thuis elke dag vlees of vis. Hooguit bij toeval aten we vegetarisch als we bijvoorbeeld pannenkoeken aten. Nu eten zij ook minimaal 1 of 2 keer per week geen vlees of vis. Dat vind ik super om te zien! Ook die generatie kan dus nog veranderen van eetgewoontes. Dan moet jij het toch zeker ook kunnen?

Waarom ik het dan zo belangrijk vind om minder vlees te eten?

Allereerst is dat vanwege de gezondheid van mezelf en mijn gezin. We hebben als mens niet veel vlees nodig. En als we dan vlees eten dan bij voorkeur een pure, magere soort zonder kruiden, zout en allerlei toevoegingen. Die grote karbonade of speklap en dan een klein beetje groente en aardappelen met jus. Dat is echt niet meer van deze tijd. We weten inmiddels dat dit niet goed is voor ons. Allerlei ziektes zoals hoge bloeddruk, hartkwalen en bepaalde kankersoorten houden verband met het eten van veel (ongezond) vlees.

En het klimaat dan?

Behalve gezondheid is er nog een belangrijke reden. Ons klimaat. Er wordt ontzettend veel energie verbruikt voordat een lapje vlees in een bakje in de winkel belandt. Dieren moeten gevoerd worden. Dat voer moet verbouwd worden wat ook weer allemaal veel energie en water kost. Dieren zorgen voor veel gassen in de lucht. Kortom: het mag allemaal wel een tandje minder.

Ook voor onze dieren is het natuurlijk beter om minder vlees te eten. Als ik bijvoorbeeld kipkluifjes koop, ben ik me ervan bewust hoeveel kippen hiervoor geslacht zijn. Ik probeer zo diervriendelijk mogelijk vlees te kopen. Al weet ik dat diervriendelijkheid en goed voor het milieu soms haaks op elkaar staan. Dat is heel ingewikkeld, dat vind ik ook.

Wat je als ouder kunt doen

Toch wil ik graag mijn steentje bijdragen door mijn kinderen te leren dat vlees eten niet de standaard is. Dat we er niks van moeten verspillen. En dat we geen grote bergen vlees hoeven te eten. Je zult mij nooit horen zeggen: “eet nu even je groente op, dan krijg je dadelijk nog een lekker stukje vlees.’

Voel je wat ik hiermee bedoel? Het begint bij ons als ouders. Wij kunnen dit onze kinderen leren. Doe je mee?

5  stappen zetten naar minder vlees?

Wil je meteen stappen zetten om minder vlees eten in je gezin voor elkaar te krijgen?

  1. Begin heel makkelijk door een keer een kant-en klare vleesvervanger te kiezen.
  2. Vervang bij een pastasaus het rundergehakt door vegetarisch rulgehakt.
  3. Kijk naar je broodbeleg. Eet je vleeswaren? Kan het een plakje minder zijn? Kijk naar vegetarische spreads die je kant-en klaar koopt of maak ze zelf.
  4. Bedenk een maaltijd vanuit groente. De groente(s) staan op 1 en dan pas bedenk je óf je vlees/vis wilt toevoegen.
  5. Minder vlees per maaltijd is óók al een stap. Kies bijvoorbeeld een kleinere verpakking vlees en vul de maaltijd aan met bonen, champignons of andere groente.

Gooi niet in één keer het roer om. Kijk wat past bij jou en je gezin en doe het in kleine stapjes. Wat motiveert jou om minder vlees te eten? Wat vind je belangrijk?

Wil je hier hulp bij? Praktische tips en recepten om vlees op een makkelijke én gezonde manier te vervangen. Zorg dan dat je dit ebook bestelt.

minder_vlees_leren_eten