Minder verspillen. Makkelijker dan je denkt.

Ik kan er maar niet aan wennen…en dat wil ik ook niet. Deze week las ik in een NOS-nieuwsbericht dat we in Nederland per persoon per jaar meer dan 40 kilo eten weggooien. Wat een verspilling. Van energie. Van water. En natuurlijk van geld.

In huize Plien’s wordt er zo min mogelijk weggegooid. Eerst kijken wat er in de koelkast ligt en dáar maken we dan een maaltijd van. We gooien het niet weg, omdat we toevallig meer zin hadden in een biefstukje met broccoli. Zorgvuldig omgaan met voedsel. Dat leer ik mijn kinderen. Liggen er nog rijpe kiwi’s of bananen? Maar hebben ze meer zin in een appel? Dat is dan pech. Eerst opeten wat op moet, die appels blijven nog wel even goed.

Opmaken van restjes maakt je creatief. Wij noemen dat een fli-fla-flansje. Natuurlijk pakt dit de ene keer beter uit dan de andere keer, maar dat maakt niet uit. Van proberen ontstaan ook weer nieuwe gerechten. Hoe leuk is dat!

En als er dan toch nog ergens wat groente ligt (die het niet heeft gered in een soepje, quiche of omelet) dan word ik daar stiekem toch een beetje verdrietig van. Nou ja… heel even dan.

Ik werk graag mee aan minder verspillen. Plien’s staat dan ook niet voor niets voor:

  • Minder vlees
  • Meer groente
  • Minder verspillen
  • Makkelijk, puur eten
  • En…. Meer leren over eten

 P.S. Nog wat praktische tips voor brood, fruit en rijst. Dat gooien we blijkbaar het vaakste weg.

* Brood: gebruik die vriezer. Haal eruit wat je nodig hebt. Maak tosti’s of croutons van oud brood. Simpel toch? Onze kids zijn dol op tosti’s van korstjes brood.

* Rijst: meet het af. Pak je favoriete kopje. Vul dit. Is het teveel? Volgende keer een kleiner kopje gebruiken.

* Fruit: leg niet al het fruit op de fruitschaal. Dat ziet er misschien wel heel gezellig uit, maar dan loop je het risico dat het in de kliko belandt. Leg een paar appels neer, een sinaasappel, een paar peren. Gewoon om te laten zien wat je hebt. Van de fruitschaal is het meeste fruit veel lekkerder. Is een soort op? Dan vul je het gewoon weer aan vanuit de koelkast.

 Wil je meer praktische tips, recepten á la Plien’s? Schrijf je dan hier in!