Eerlijk gezegd heb ik zelf ook even gedacht dat die zoete aardappel veel gezonder was dan de gewone hollandse aardappel. Ik ben er eens even ingedoken. Wat blijkt….

De verschillen in voedingswaarde zijn helemaal niet zo groot. De zoete aardappel bevat zelfs meer koolhydraten dan de gewone aardappel! En qua calorieën maakt het nauwelijks verschil.

Qua vezels wint ie zeker(2,3 gram versus 1,6 gram). Dat zorgt ervoor dat de zoete aardappel je iets langer een vol gevoel geeft.

Qua vitamines en mineralen zijn er wel wat verschillen. Op het ene wint de zoete. Op het andere de gewone aardappel.

Een paar feitjes:

Per 100 gram Zoete aardappel Gewone aardappel
Koolhydraten 20,5 gram 17,3 gram
Vezels 2,3 gram 1,6 gram
Calcium 23 mg 8 mg
Magnesium 45 mg 19 mg
Vitamine C 17 mg 9 mg

Geen reden dus om de hollandse aardappel in de ban te doen! Deze is bovendien ook nog eens voordeliger dan de zoete aardappel die helemaal uit Amerika onze kant op komt. Heerlijk hoor om een keer te eten, maar ze worden de laatste tijd wel heel erg in de spotlights gezet als een soort hype.

Zoals ik over vrijwel alle voedingsmiddelen zeg. Een product zelf is niet per definitie gezond of ongezond. De hele dag appels eten of volkoren boterhammen met 100% pindakaas. Niet zo gezond. Het gaat om je voedingspatroon. Om de combinatie van al die voedingsmiddelen. Daarom is variatie zo ontzettend belangrijk. Eet veel verschillende kleuren. Dan heb je meteen veel variatie. Leg dus af en toe oranje (zoete) aardappel op je bord én af en toe witte (gewone) aardappel. Dan ben je goed bezig!

P.S. Aardappelen of aardappels? Het mag allebei! Heb het nog even opgezocht. Als Brabander kies is dan toch voor aardappels 🙂