Snijbonen met broccolirijst
Het was even geleden dat we snijbonen hadden gegeten. Mijn moeder had vroeger (en ik denk nog steeds…) zo’n snijbonenmolentje. Vond ik leuk om te doen. Zo’n molentje heb ik niet, maar ze zijn heel makkelijk zelf in schuine stukjes te snijden toch? Of je koopt ze voorgesneden in de koeling.
Die broccolirijst (of broccolicouscous wordt het ook wel genoemd) is gewoon fijngemalen broccoliroosjes. Een makkelijke manier om meer groente te eten. Je kunt het kant-en-klaar kopen. Maar ook heel makkelijk om zelf even in de keukenmachine te maken. Makkelijk om een restje broccoli op te maken. Goedkoper. Minder verpakkingsafval.
Je kunt dit recept zelf vegetarisch maken. Zo aten wij het. Of als je toch liever vlees wil, dan bak je er bijv. een stukje kipfilet bij. Of je doet de stukjes erdoorheen.
Hier komt het recept:
- broccoliroosjes (fijnmalen)
- snijbonen, in schuine stukjes
- bulgur of couscous (bij voorkeur een volkoren variant)
- bouillon voor bulgur/couscous
- basilicum (vers of gedroogd)
- peterselie (bij voorkeur verse, bladpeterselie is het lekkerst)
- zongedroogde tomaatjes, in stukjes
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- handje amandelen, in droge pan geroosterd
- vega burger of kipfilet voor erbij (of extra noten of een gekookt eitje ook lekker!)
Hoe maak je het?
- Snijbonen beetgaar stomen (of koken)
- In wokpan olie verhitten
- Knoflook erbij, heel kort.
- Dan broccolirijst erbij, kort aanbakken.
- Ondertussen bulgur of couscous bereiden. Je kunt dit in de pan doen waar je je snijbonen in gekookt hebt. Scheelt afwas ๐
- Vega burger/ kipfilet bakken.
- Zongedroogde tomaatjes, kruiden bij de broccoli doen.
- Snijbonen erdoor mengen.
- Bulgur/couscous erdoor mengen.
- Beetje olie uit het potje tomaatjes erdoor.
- Flink wat versgemalen zwarte peper
- Garneren met amandelen en wat peterselie/basilicum.
Smakelijk! Restje over? Heerlijk als lunch de volgende dag!
Variatietips:
- lekker met feta in plaats van zongedroogde tomaatjes.
- met mozzarella kan ook
- verse cherrytomaatjes erdoor
- plakje gekookt ei erop
- walnoten in plaats van amandelen kan ook
- handje diepvriesdoperwtjes
- handje rucola
Zo zie je maar, je hoeft je echt niet strak aan een recept te houden. Doe ik zelfs bijna nooit. Kijk wat je hebt liggen en maak daar wat van!
Heb je het gemaakt en vond je het lekker? Deel het dan op instagram of facebook en tag mij hierin. @plienslunch. Of deel het in de Plien’s foodclub!
Blij Plientje!