‘Heb je al fruit op vandaag?’

Fruit eten lukt ons Nederlanders beter dan groente. Ook wel eens leuk om te horen!

13% van de Nederlanders haalt de 2 stuks fruit*

We eten gemiddeld bijna 120 gram fruit. Vrouwen iets meer dan mannen. Herkenbaar? ? Voor mij wel. Volgens de richtlijnen zouden we vanaf 9 jaar dagelijks 200 gram fruit moeten eten. Kinderen van 4-8 jaar hebben 150 gram fruit nodig. Dat is ongeveer 1,5 stuk.

Lukt het jou om elke dag fruit te eten? Of krijg je het niet in je ‘systeem’? Ik hoor wel eens dat mensen het toch wel gedoe vinden. Schillen enzo. Of ze denken er gewoon niet aan.

Ik moet zeggen dat het met fruit meestal wel lukt. Een banaantje om 10 uur bij de koffie. Een mandarijntje na het eten. Een appel of wat druiven tussendoor. En als ik een fruitbakje maak voor de kinderen dan zorg ik ook meteen voor mezelf. Net zoveel moeite toch?

Mijn kinderen zijn gek op fruit. En dat geldt gelukkig voor de meeste kinderen. Inmiddels kunnen ze zelf al een appel of peer schillen. Niet al te dunne schil, maar ik vind het wel grappig om te zien.

In de ochtend gaat er fruit mee naar school. Dat is een makkelijk moment, iedereen doet dat. Meestal kiezen ze een appel, maar ik probeer ze wel te stimuleren om hier wat meer in te variëren. Dat lukt zeker niet altijd…

Als ze honger (eh.. trek) hebben dan vinden ze de weg naar de fruitschaal vaak wel. En natuurlijk vragen ze ook wel eens om iets anders hoor.

Ik merk dat ouders met jonge kinderen nog vaak een fruitbakje maken, daarna komt er een beetje de klad in. Dat blijkt ook uit de cijfers. Oudere kinderen (10+) eten een stuk minder fruit dan jongere.

6 tips om makkelijker fruit te eten

Vind jij het lastig om zelf fruit te eten? Of om het makkelijker voor je kinderen te maken? Plientje heeft een paar tips voor je om het voor elkaar te krijgen:

  1. Als broodbeleg: plakjes appel met kaneel of een laagje pindakaas met banaan
  2. Een half banaantje door de yoghurt of havermout in de ochtend
  3. Schil alvast wat fruit als je staat te koken. Veel fruit kun je makkelijk vooraf klaarmaken.
  4. Diepvriesfruit, goedkoop en je hoeft het niet te schillen. In de avond eruit halen of eventueel bevroren mee naar school geven als ze het ‘s middags pas eten.
  5. Een bakje kwark met sinaasappel na het sporten
  6. Laat niet al het fruit in de koelkast liggen, maar leg een deel op de fruitschaal. Zo zie je wat je hebt en is het op kamertemperatuur en lekkerder van smaak

Drink je fruit… niet

En helaas is het drinken van fruitsap of een fruitsmoothie niet hetzelfde als het eten van fruit. En ook die zakjes knijpfruit en fruit uit blik zijn geen fruitvervangers.

3 geperste sinaasappels drink je zo weg. Maar heb je wel eens 3 hele sinaasappels gegeten? Waarschijnlijk niet. Het gaat echt om de totale vrucht, inclusief alle vezels.

Fruit verwenbakje

Ik leerde het vroeger al van mijn moeder. Vroeger kreeg Plientje een geraspt appeltje met kaneel, of een bakje sinaasappel met banaan. Een fruit-verwenbakje. Wat een verwennerij was het toen de kraamhulpen dit jaren geleden weer voor mij maakte.

En hoeveel werk is het nou eigenlijk? Tja… kwestie van doen.

Ik hoop dat die meiden van mij later als ze het huis uit zijn nog steeds denken: Heb ik al fruit op vandaag? ? En misschien maken ze voor mij dan ook eens zo’n lekker bakje!

*VoedselConsumptiePeiling 2015

Wil je meer tips en weetjes en ben je nog geen lid van Plien’s Nieuws? Schrijf je dan in! Gratis!

Pliens_nieuws

twee_stuks_fruit_tips